Blog
02.09.2022.

Šta se dešava sa zimskim gumama kada se koriste leti?

Približava se proleće, temperature rastu, ali ne menjaju svi zimske gume za letnje. Neko jer želi da ih “dokrajči”, neko jer ni ne razmišlja o tome, a neko jer je to veliki trošak za porodični budžet. Da pogledamo koje su prednosti i mane korišćenja zimskih pneumatika leti...
 
 
Habanje pneumatika
Sastav smeše pneumatika je pogodan za niske temperature i zimske uslove vožnje i performanse pneumatika će se značajno pogoršati na vrelom asfaltu. Gazeći sloj na većim temperaturama podleže i većem habanju, pa pneumatici samim tim i kraće traju od predviđenog veka trajanja.
 
Problem stabilnosti i prianjanja
Na letnjim temperaturama i vazduh u samoj gumi se greje i povećava zapreminu, te pritisak u gumi raste. Sa porastom pritiska u gumama smanjuje se kontaktna površina gume sa asfaltom, a time i prianjanje gume i stabilnost vozila.
 
Problem kočenja
Trag kočenja zimske gume u letnjim uslovima je znatno duži od traga kočenja letnje gume. Guma se, takoreći, “briše” od asfalt.
 
U prilog korišćenju zimskih pneumatika preko leta ima malo toga da se kaže. Jedino, možda, ušteda zbog odlaganja kupovine sledećeg seta pneumatika.
 
Ali da li je sama ušteda vredna svih rizika koje nosi?
Trenutno nema komentara

Slični članci

04.
Apr.
2023.
Novosti
Možete nas pronaći na adresi Milutina Milankovića 7V na Novom Beogradu, ili nas kontaktirati putem telefona: 066/878-89-03 ili na email: info@cvsgumacentar.r...
08.
Sep.
2022.
Blog
Testiranje guma se obavlja u 7 kategorija: Kočenje, Sneg, Led, Mokro, Habanje, Buka i potrošnja